Blog

Wij zeggen hier niet halfbroer winnaar Beste Boek voor Jongeren 2018

De autobiografie Wij zeggen hier niet halfbroer geschreven door Henk van Straten is bekroond tot winnaar van het Beste Boek voor Jongeren 2018

- 21 September 2018

Boekenweek voor Jongeren met 3PAK door Nhung Dam, Tim Hofman en Raoul de Jong

Deze drie auteurs gaan de uitdaging aan om alle scholieren te boeien met een kort verhaal.

- 22 Mei 2018

10 Nominaties Beste Boek voor Jongeren 2018 bekend

De tien nominaties voor het Beste Boek voor Jongeren 2018 zijn vandaag bekendgemaakt. Er zijn twee categorieën: Oorspronkelijk Nederlands en Vertaald. In elke categorie worden vijf boeken genomineerd.

- 07 Mei 2018

Diantha (15) wint Literatour Schrijfwedstrijd

De scholier uit Schagen kreeg de verrassing van haar leven, toen schrijver Elfie Tromp en 3FM-dj Lieke de Kok opeens haar klas binnen kwamen lopen.

- 15 November 2017

Nominaties Literatour schrijfwedstrijd bekend

Uit de ruim 70 inzendingen van de Literatour Schrijfwedstrijd heeft de jury 7 nominaties geselecteerd. Wat de jury opviel, was het hoge niveau van de inzendingen.

- 30 Oktober 2017

Winnaar 'Word vriend van' geloot

Boekhandel Kramer in Winterswijk heeft de winnaar geloot van de winactie 'Word vriend van de boekhandel of bibliotheek'. Fabiënne Naafs (17) mag met twee vriendinnen opvakantie voor een bedrag van € 2.250,-.

- 12 Oktober 2017

Doe mee aan de Literatour Schrijfwedstrijd

De uitdaging: beschrijf het verschrikkelijke liefdesverhaal van Elfie Tromps 'Zwarte flamingo' vanuit het perspectief van Ginny. Doe mee en win een gigantisch boekenpakket en publicatie op 3FM.nl!

- 18 September 2017

Winnaars Dioraphte Literatour Prijs 2017

'De negen kamers' van Peter-Paul Rauwerda wint de Publieksprijs van de Dioraphte Literatour Prijs 2017. De jury bekroonde 'Weg' van Jowi Schmitz en 'Een' van Sarah Crossan.

- 14 September 2017

Luister en kijk: Mano Bouzamour over de Literatour

Literatuur brengt je zoveel! Brengt je ook zoveel verder! Vanmorgen sprak Mano Bouzamour op NPO Radio 1 in De Ochtend. Een inspirerend en ontwapenend gesprek.

- 11 September 2017

Nescio leest: De negen kamers

De jongens van leesclub Nescio lezen deze zomer alle voor de DLP genomineerde boeken. Wouter en Alan bespreken 'De negen kamers' van Peter-Paul Rauwerda.

- 07 September 2017

Jurylid Femke van de Griendt stelt zich voor

Heb jij al gestemd op jouw favoriete jongerenboek? Femke van de Griendt koos al namens de vakjury van de Dioraphte Literatour Prijs. Zij stelt zich graag even aan je voor.

- 06 September 2017

Jurylid Sem de Muinck Keizer stelt zich voor

Maandag 4 september mag jij zelf stemmen voor de publieksprijs van de Dioraphte Literatour Prijs. Sem de Muinck Keizer koos afgelopen weekend al namens de vakjury. Hij stelt zich graag even aan je voor.

- 01 September 2017

Jurylid Brechtje Muijzer stelt zich voor

Maandag 4 september mag jij zelf stemmen voor de publieksprijs van de Dioraphte Literatour Prijs. Brechtje Muijzer koos afgelopen weekend al namens de vakjury. Zij stelt zich graag even voor.

- 31 Augustus 2017

Nescio leest: Steen papier schaar & Nodig & Door het vuur

De jongens van leesclub Nescio lezen deze zomer alle voor de DLP genomineerde boeken. Daan, Wouter en Jip bespreken 'Steen papier schaar' van Inés Garland, 'Nodig' van Joelle Charbonneau en 'Door het vuur' van Jenny Valentine.

- 30 Augustus 2017

De jury heeft gekozen!

Van 4 t/m 14 september kun jij als jongere van 15-18 jaar zélf stemmen op jouw favoriete boek. Maar naast het publiek kiest ook een vakjury welke boeken de Dioraphte Literatour Prijs winnen, één oorspronkelijk Nederlandstalige titel en één in de categorie Vertaald.

- 29 Augustus 2017

Kom naar de feestelijke aftrap van Literatour op 15 september

Je bent van harte uitgenodigd voor de exclusieve presentatie van 3PAK op vrijdag 15 september in Amsterdam. Met de schrijvers, Özcan Akyol, Mano Bouzamour en Elfie Tromp én de winnaars van de Dioraphte Literatour Prijzen.

- 25 Augustus 2017

Nescio leest: De meisjes & Een

De jongens van leesclub Nescio lezen deze zomer alle voor de DLP genomineerde boeken. Timo en Sem bespreken 'De meisjes' van Emma Cline en 'Een' van Sarah Crossan. De Dioraphte Literatour Prijs 2017 wordt op 14 september bekendgemaakt. Je kunt stemmen vanaf 4 september.

- 24 Augustus 2017

Nescio Leest: Ivanov & Weg

De jongens van leesclub Nescio lezen deze zomer alle voor de DLP genomineerde boeken. Sem en Jip bespreken 'Ivanov' van Hanna Bervoets en 'Weg' van Jowi Schmitz. De Dioraphte Literatour Prijs 2017 wordt op 14 september bekendgemaakt. Je kunt stemmen vanaf 4 september.

- 18 Augustus 2017

Nescio leest: Schuld & Mensen zonder uitstraling

De jongens van leesclub Nescio lezen deze zomer alle voor de DLP genomineerde boeken. Sem en Jip bespreken 'Schuld' van Walter van den Berg en 'Mensen zonder uitstraling' van Jente Posthuma. De Dioraphte Literatour Prijs 2017 wordt op 14 september bekendgemaakt. Je kunt stemmen vanaf 4 september.

- 11 Augustus 2017

De springplank van Özcan Akyol

In de serie Springplank van Brandpunt vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of juist uit een dal lanceerde. Ditmaal romancier, columnist en televisiemaker Özcan Akyol (1984).

- 31 Juli 2017

Doe mee aan de Young Adult schrijfwedstrijd!

Lees en schrijf jij het liefst Young Adult-verhalen? Altijd al gedroomd van een boekcontract? Wie weet win jij de YA-schrijfwedstrijd van Uitgeverij Q. Dus doe mee, voor 1 augustus! Een sterrenjury bepaalt wie de top 3 vormen en de prijzen winnen.

- 27 Juli 2017

Kyrian Esser wint finale Write Now! 2017

De winnaar van Write Now! 2017 is de 24-jarige Kyrian Esser uit Amsterdam. Dat maakte juryvoorzitter Roos Vlogman op zondag 25 juni bekend tijdens de finale in UBIK/WORM te Rotterdam.

- 05 Juli 2017

Özcan Akyol, Mano Bouzamour en Elfie Tromp schrijven 3PAK

De Literatour, de Boekenweek voor jongeren van 15 t/m 18 jaar, zet groots in op leesplezier. Voor deze 829.000 lezers in de dop is lezen van essentieel belang: het verrijkt en vergroot kansen in de toekomst. Drie succesvolle auteurs pakken daarom de pennen op om speciaal voor de Literatour een kort verhaal te schrijven.

- 10 Mei 2017

Genomineerden Dioraphte Literatour Prijs 2017 bekend

Op 15 september wordt de Dioraphte Literatour-prijs uitgereikt. De twee juryprijzen (Oorspronkelijk Nederlandstalig en Vertaald) worden toegekend aan de beste boeken uit 2016 voor jongeren tussen de 15 en 18 jaar.

- 10 Mei 2017

Schrijverstournee Literatour 2017

De schrijvers die dit jaar meedoen aan de schrijverstournee van de Literatour zijn bekend!

- 10 Mei 2017

Gezocht: Boekenwurm met eigen mening!

Weet jij wat John Green, Ernest van der Kwast en Johan Faber met elkaar gemeen hebben? Dan zijn wij op zoek naar jou! De vakjury van de Dioraphte Literatour Prijs is op zoek naar jongeren van 15-18 die plaats willen nemen in de jury!

- 05 April 2017

Nena Veenstra valt net niet voor Mano Bouzamour

Het Stellingwerf College in Oosterwolde deed ook mee aan de Literatour-scholentournee. Nena Veenstra uit 5vwo vertelt over het bezoek van schrijver Mano Bouzamour. Deze blog is eerder gepubliceerd op Leesplein.

- 07 Oktober 2016

Romy en Melissa zijn nieuwsgierig naar Özcan Akyol

Tijdens de Literatour-scholentournee bezocht Özcan Akyol het Overbetuwe College in Bemmel. Romy en Melissa uit 5havo vertellen wat ze ervan vonden. Deze blog is eerder gepubliceerd op Leesplein.

- 04 Oktober 2016

Niek weet nu hoeveel Buddy Tegenbosch verdient

Tijdens de Literatour-scholentournee bezocht Buddy Tegenbosch het Greijdanus in Hardenberg. Niek uit 3vmbo-k vertelt wat hij allemaal over Buddy te weten is gekomen. Deze blog is eerder gepubliceerd op Leesplein.

- 30 September 2016

Uitreiking Dioraphte Literatour Prijs 2016 aan Ernest van der Kwast

Auteur Ernest van der Kwast won met zijn boek de Ijsmakers de Dioraphte Literatour Prijs! Echter kon hij niet aanwezig zijn op het YALBAL om zijn prijs in ontvangst te nemen. Onze vlogger Hjalmar ging daarom naar het Luzac College in Rotterdam om Ernest te verassen met de cheque. Bekijk hier de uitreiking in de vlog van Hjalmar!

- 29 September 2016

Schrijverstournee van Mano Bouzamour - 22 september

Wij hebben afgelopen week maar liefst 17 auteurs door heel Nederland op pad gestuurd om op bezoek te gaan bij diverse scholen, bibliotheken en boekhandels. Zo ook Mano Bouzamour, schrijver van het boek 'De belofte van Pisa'. Onze vlogger Hjalmar ging met hem mee naar het Stellingwerf College in Oosterwolde, Friesland. Bekijk hier de vlog van Hjalmar!

- 28 September 2016

Terugblik op het YALBAL - 16 september

Afgelopen vrijdag 16 september vond het Yalbal plaats in de Tolhuistuin. Tijdens dit feestelijke event werd de Dioraphte Literatour Prijs 2016 uitgereikt. De jury heeft De ijsmakers (De Bezige Bij) van Ernest van der Kwast bekroond met de Dioraphte Literatour Prijs en Waar het licht is (Moon) van Jennifer Niven werd bekroond met de publieksprijs!

- 22 September 2016

Ernest van der Kwast wint Dioraphte Literatour Prijs. Jennifer Niven wint Publieksprijs.

De jury van de Dioraphte Literatour Prijs heeft De ijsmakers (De Bezige Bij) van Ernest van de Kwast bekroond met de Dioraphte Literatour Prijs 2016. De Publiekprijs werd gewonnen door Waar het licht is (Moon) van Jennifer Niven. Maar liefst 10.000 jongeren hebben gestemd op hun favoriete boek.

- 16 September 2016

YALBAL – vrijdag 16 september 2016

Op vrijdag 16 september, de vooravond van de Literatour, vindt het Yalbal plaats: een fijn programma voor Young Adult lezers. We vieren het genre met onder meer Alex Boogers, Anne-Gine Goemans, Eva Burgers, Helen Vreeswijk, Laure Eve, Mano Bouzamour, Mirjam Mous en Özcan Akyol.

- 05 September 2016

HOE KWAM HET YOUNG ADULT GENRE TOT STAND?

In de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw kwamen boeken voor jongeren in opkomst in Amerika. Bekijk hier een filmpje over de ontwikkeling van Young Adult-boeken door de jaren heen.

- 22 Augustus 2016

Nominaties Dioraphte Literatour Prijs bekend

De jury van de Dioraphte Literatour Prijs 2016 heeft tien titels genomineerd. De winnaars ontvangen elk 15.000 euro aan prijzengeld.

- 11 Mei 2016

Deel met je vrienden!